Zanimljivosti

Vino i deserti: Slatke kombinacije koje iznenađuju

Vino i deserti: Slatke kombinacije koje iznenađuju

Kada pomislimo na kombinaciju slatkiša i vina, ne deluje kao dobra ideja, jer se slatko i alkohol se retko slažu.

Međutim, sladokusci i ljubitelji vina koji imaju malo više znanja o tome kako se ukusi slažu i funkcionišu u različitim kombinacijama, lako bi mogli da nam dokažu da grešimo.

Profesionalni poslastičari i somelijeri bi rekli da je uživanje u desertu uz čašu vina zapravo posebna umetnost koja spaja ukuse, teksture i mirise u iznenađujuće dobre kombinacije.

U ovom blog postu otkrićemo vam kombinacije koje će vas iznenaditi i zaintrigirati, a možda i biti vaš ,,kec iz rukava” na nekoj sledećoj večeri sa prijateljima i porodicom.

1. Chardonnay & Voćni tart

Chardonnay, posebno onaj koji je odležao u hrastovim buradima, ima bogate note vanile i putera koje se savršeno slažu sa voćnim tartovima.

Kiselost belog vina daje balans slatkoći voća, dok njegova kremasta tekstura idealno prati i upotpunjuje puterastu koru tarta.

Chardonnay & Voćni tart
Chardonnay & Voćni tart

Hrast u vinu donosi blage začinske note koje se savršeno uklapaju sa ivicama voćnog tarta koje se karamelizuju.

Ako je tart punjen kiselkastim voćem poput jabuka ili ribizli, Chardonnay ih ne nadjačava, već zaokružuje svojom mekoćom.

Ako je voće u kolaču slađe, poput breskvi ili krušaka, vina s malo izraženijom kiselošću podižu svežinu i sprečavaju da sve postane preteško za nepce.

2. Merlot i čokoladni kolač

Merlot, se, sa svojim aromama crnog voća i mekim taninima, lepo slaže uz intenzivan ukus čokolade. Voćne note vina ističu čokoladni ukus, dok tanini dodaju strukturu i dubinu kombinaciji.

Merlot i čokoladni kolač
Merlot i čokoladni kolač

Ako je kolač napravljen od tamne čokolade, tanini u Merlotu se uklapaju sa njenom gorčinom, stvarajući složenu i i iznenađujuće dobru kombinaciju ukusa.

Ovaj par dokazuje da suva crvena vina mogu biti iznenađujuće dobra uz čokoladne deserte.

3. Rizling i voćna torta

Rizling, kao polusuvo vino, ima savršenu ravnotežu između slatkoće i kiselosti, što ga čini idealnim za voćne torte pune bobičastog ili crvenog voća poput jagoda ili borovnica.

Njegova kiselost osvežava nepce, dok blaga slatkoća naglašava voćne note torte.

Rizling i voćna torta

Takođe, ovo vino može biti sjajan par i sa tortom od limuna, jer sa svojom izraženom kiselinom i notama citrusa, savršeno se slaže sa aromama limuna.

Ove kombinacije su lagane, elegantne, savršene za zaokružvanje letnje večere, kada zbog vrućina ne želimo tešku hranu koja opterećuje.

4. Cabernet Sauvignon i pita od višanja

Domaća pita s višnjama, ona prava, sa hrskavim slojevima tankog testa kojI su natopljeni kiselkasto-slatkim sokovima višanja, najbolje će ići uz Cabernet Sauvignon, koje je robustno, puno, tamnocrvene boje, poput zrelih trešanja.

Cabernet Sauvignon i pita od višanja
Cabernet Sauvignon i pita od višanja

Ovo vino poseduje izražene tanine i note crne ribize, borovnice, suve šljive, pa čak i trunčica duvana, a u prisustvu pite od višanja ono omekšava i otvara se. Kao idealni ljubavni par, zar ne?

To je zato što se višnje i note crvenog voća u vinu ,,prepoznaju” i stvaraju harmoniju, a tanini iz vina balansiraju kiselost višanja.

Ova kombinacija je za one koji vole kontraste – rustična pita od višanja sa prefinjenim, sofisticiranim vinom.

5. Rose i tiramisu sa jagodama

Rose vina često su oplemenjena voćnim notama jagode, maline, ponekad i ruže. Sveža su, nežna i lagane strukture.

Zato ovo vino odlično rezonuje sa poznatim kolačem, ali u malo razigranijoj, prozračnoj varijanti, sa piškotama natopljenim sirupom od jagode, mascarpone kremom i svežim, zrelim jagodama između slojeva.

Rose i tiramisu sa jagodama
Rose i tiramisu sa jagodama

Rose vino i tiramisu sa jagodom donose spoj istih nota, izmeđuu njih se dešava sinergija, ukusi se pojačavaju, a ne sudaraju.

Lagano vino i isti takav desert čine sjajnu kombinaciju, bez težine i suvišne slatkoće. Svaki zalogaj tiramisua je kremast i sladak, a kiselost vina ispere nepce i pripremi ga za sledeći zalogaj.

Tako ovo vino zapravo doprinosi da se svaki zalogaj kolača doživi intenzivno, kao da je prvi.

Poslužite ovu kombinaciju na nekoj sledećoj proslavi na otvorenom ili na romantičnoj večeri sa partnerom i očekujte oduševljenje.

6. Šampanjac i krempita

Ovaj spoj na prvi pogled deluje zaista nespojivo, ali zapravo funkcioniše izrazito dobro, evo i zašto:

Krempita je bogata, kremasta, njena tekstura je puna i pomalo teška. Njena kontrateža zapravo je šampanjac – razigran, lagan, osvežavajć, pun mehurića.

Šampanjac i krempita
Šampanjac i krempita

Takođe, šampanjac koji je odležavao na kvascima razvija karakteristične arome brioša, lešnika i maslaca, koje se savršeno uklapaju sa klasičnim kremom od jaja i vanile u krempiti. Tako da se ukusi stapaju i kao da potvrđuju jedan drugog.

Kada pijete šampanjac uz krempitu, ne dolazi do prezasićenja ili težine usled njene slatkoće, jer vino osvežava i čisti nepce, pa ste posle svakog gutljaja spremni za novi zalogaj.

7. Tamjanika i šampita

Vazdušasti, sladak i nežan desert poput šampite, traži partnera koji neće dominirati, već će se uklopiti sa njenom lakoćom.

Aromatične note tamjanike obogatiće jednostavan kolač u kome, preovlađuju samo šećer i belance. Ovo vino, sa svojim slojevitim aromama zove, limete, tropskog voća pa i bosiljka, unosi novu dimenziju u ovu kombinaciju.

Tamjanika i šampita

Cvetne i voćne note vina dodaju ono što šampiti nedostaje – jedinstvenost i karakter.

Isto tako, kiselost Tamjanike ublažava slatkoću šampite i osvežava svaki novi zalogaj.

Zajedno, ovaj kolač i ovo vino obradovaće vaše nepce i dodati vedrinu svakom prolećnom ručku ili nedeljnom popodnevu sa porodicom, jer lagano vino plus lagan desert zajedno postižu savršenu harmoniju teksture i ukusa.

8. Bermet i ruske kape

Bermet je zapravo desertno aromatizovano vino, najčešće poluslatko crveno, obogaćeno začinskim biljem, korama agruma, cimetom, pelinom, vanilom i karanfilčićem.

Raskoš i bogatstvo ovog vina odlično se kombinuju sa ruskim kapama, kolačem koji se isto tako odlikuje bogatom teksturom i višeslojnim ukusima čokolade, biskvita, fila od vanile i kokosa.

Bermet i ruske kape
Bermet i ruske kape

Kompleksne arome Bermeta dodaju začinsku dubinu koju ruska kapa nema, tei time svaki zalogaj dobija novu nijansu.

Diskretni tatnini iz vina pomažu u suzbijanju masnoće iz fila i čokoladnog preliva ruske kape, a njegova slatkoća prati ukuse čokolade i kokosa, ali ih ne nadjačava.

Jedan kolač i jedno vino – dva nosioca tradicije, od ruskog i bečkog dvora do kuhinje naših baka slažu se ne samo po ukusima, već i na emotivnom nivou i donose eleganciju, ali i toplinu prošlih vremena.

Kako pravilno kombinovati i poslužiti vina i deserte?

Kombinovanje dezerata i vina se ne svodi samo na pravljenje kolača i sipanje vina. Njihovo kombinovanje treba pažljivo planirati, kao kada kreiramo umetničku sliku ili pišemo pesmu.

Zato, evo nekih predloga koji će pomoći da iz svake kombinacije izvučete maksimum i zadivite prvo sebe, pa onda i svoje goste ili ukućane:

1. Chardonnay i Voćni tart

  • Temperatura vina: Između 10 i 12 °C.
  • Tip vina: Birajte Chardonnay koji je delimično ili potpuno odležao u hrastu , da bi imao kremaste note.
  • Desert: Napraviite voćni tart sa jabukama, kruškama ili breskvama. Ne preterujte sa slatkoćom, jer tart treba da zadrži blagu kiselinu voća.
  • Posluživanje: Tart blago rashladite nemojte ga služiti direktno iz frižidera. Vino servirajte u širim čašama kako bi se razvile kremaste arome.

2. Merlot i Čokoladni kolač (npr. brauni)

  • Temperatura vina: Između 16 i 18 °C.
  • Tip vina: Mlađi, voćni Merlot bez previše tanina.
  • Desert: Idealan bi bio brauni sa orasima ili crnom čokoladom, bez jakih dodataka poput mente ili ruma.
  • Posluživanje: Ohladite brauni pre serviranja kako bi se čokolada stegla. Merlot dekantirajte 20-ak minuta ranije da omekšaju tanini.

3. Rizling i Voćna torta

  • Temperatura vina: Između 8 i 10 °C.
  • Tip vina: Polusuvi ili poluslatki rizling će najbolje pratiti slatkoću torte.
  • Desert: Lagana voćna torta sa kremom od vanile i jagodama, borovnicama ili breskvama.
  • Posluživanje: Neka voće u torti bude sveže. Rizling serviratej u visokoj čaši sa suženim otvorom, kako bi zadržalo voćne arome.

4. Cabernet Sauvignon i Pita od višanja

  • Temperatura vina: 18 °C.
  • Tip vina: Punije, zrelije vino s blažim taninima.
  • Desert: Pita sa višanjama, blago slatka, da kiselost višanja ostane izražena.
  • Posluživanje: Pita treba da bude topla, ali ne vruća. Cabernet dekantirajte bar 30 minuta pre posluživanja da bi pustilo svoje voćne note.

5. Rose i Tiramisu sa jagodama

  • Temperatura vina: 8 do 10 °C.
  • Tip vina: Suvi ili polusuvi rose, nežnog tela i voćnih aroma.
  • Desert: Tiramisu u voćnoj varijanti, sa jagodama i laganim kremom.
  • Posluživanje: Ohladite i kolač i vino. Tiramisu servirajte iz frižidera, a vino iz kible sa ledom, naročito ako poslužujete leti.

6. Šampanjac i Krempita

  • Temperatura vina: 6 do 8 °C.
  • Tip vina: Demi-sec ili Brut sa izraženim brioš notama. Klasični šampanjac ili kvalitetan penušavac biće odličan izbor za ovu kombinaciju.
  • Desert: Krempita sa blagom vanilom, ne previše slatka.
  • Posluživanje: Šampanjac poslužite u visokoj čaši, da bi mehurići duže opstali. Krempitu pre posluživanja držite na sobnoj temperaturi, da krem bude mekan.

7. Tamjanika i Šampita

  • Temperatura vina: 8 do 10 °C.
  • Tip vina: Aromatična, mlada Tamjanika (suva ili polusuva).
  • Desert: Klasična šampita sa vazdušastim belancima i tankom korom.
  • Posluživanje: Šampita neka odstoji izvan frižidera 15 do 20 minuta pre poslživanja. Tamjaniku točite u manju čašu za bela vina, da se zadrže cvetne arome.

8. Bermet i Ruska kapa

  • Temperatura vina: 14 do 16 °C.
  • Tip vina: Crveni bermet, začinjen i bogat, ali ne previše sladak.
  • Desert: Ruska kapa s kokosom i čokoladnim ganašom.
  • Posluživanje: Bermet poslužite u manjoj čaši (0,5 dl), da bi se zadržao intenzivan ukus vina. Rusku kapu isecite i poslužite hladnu, da se ne rastopi ganaš.

Uživanje se krije u malim stvarima

Kombinovanje vina i deserata je stvar znanja, kreativnosti, ali pre svega, pažnje i sposobnosti da vidimo dublje od forme, da prodremo do suštine.

Radi se o tome da pogledamo desert kao više od običnog slatkiša i vino kao više od pića.

Deluje kao suviše razmišljanja i kombinovanja za koje ćesto nemamo vremena, alli kreativnost i leži u tome da zastanemo i pustimo mašti da volju. Da se upitamo: Šta se s čim voli? Ko koga dopunjuje? Kako da spojim dve stvari koje zajedno mogu da postanu nešto treće, lepše?

U toj pažnji krije se čitava filozofija uživanja.

Neki parovi su klasici, neki su možda nova otkrića za vas, ali svi imaju ono zajedničko – čine trenutke posebnim, jedinstvenim i vrednim pamćenja.

Nemojte se bojati da eksperimentišete. Slobodno pogrešite ponekad. Možda otkrijete da vi volite Cabernet i krempitu, ili rusku kapu uz Tamjaniku ili Rose, iako se možda stručnjaci ne bi složili. Vaš ukus je vaš kompas ka upoznavanju sebe i kreiranju savršenih užitaka.

Na kraju, nije poenta samo u pravilima uparivanja, niti o tome da morate biti profesionalni poslastičar ili somelijer, pa savršeno poznavati kolače i vina

Poenta je u deljenju, u radosti i iznenađenju, u osećaju da ste sebi ili nekome drugom poklonili nešto lepo i otkrili nešto novo.